CZ DE

Na hlučínském zámku založili Igráčci vlastní monarchii

Proslýchá se, že v muzeích po ukončení otevírací doby ožívají exponáty. Zastánci této teorie tvrdí, že i předměty mají duši a v muzeu tedy žijí vlastním životem. Skeptici řadí takové zkazky naopak do říše pohádek. „Jedná se o zcela iracionální úkaz, který odporuje veškerým fyzikálním i biologickým zákonitostem,“ odmítl úvahy nad oživlými exponáty místopředseda klubu Sysifos docent Lukáš Jelínek.

Je však na pováženou, že poslední takový případ byl zaznamenán v Hlučíně. „Kamerový systém v noci zachytil v expozičním sále neobvyklý pohyb. Odehrával se však pouze uvnitř vitrín, takže nedošlo ke spuštění bezpečnostního systému. Nikdo nedokázal vysvětlit, co stojí za podivnou aktivitou, a tak jsme do expozice nainstalovali kameru s nočním viděním včetně dvou diktafonů,“ prozradil ředitel muzea Metoděj Chrástecký. Ve vitrínách jsou od června umístěny figurky Igráčků. Je možné, že by podezřelou aktivitu způsobovaly právě ony? „Výstava o Igráčcích koluje po republice již osmým rokem. Nikde však nebylo pozorováno, že by postavičky v průběhu noci ožívaly,“ informoval kurátor výstavy Zdeněk Rauš.

Mezitím přinesl monitoring dění ve výstavním sále šokující zjištění. Nejenže se potvrdila hypotéza o ožívajících exponátech, dokonce se podařily zjistit podrobnosti o životě Igráčků, jejich sociálních návycích a politickém založení. Zaměstnanci muzea tak doslova přes noc učinili objev, který převrátil naruby dosavadní stav vědeckého poznání. Podrobnosti redakci sdělil muzejní pedagog a výzkumný pracovník Jiří Neminář: „Že Igráčci po nocích ožívají, mě ani tak nepřekvapilo. Již dříve jsem měl podezření, že se v muzeu vyskytují skřítci, kteří nám občas zlomyslně schovávají věci. Nepopsatelný šok ale přišel, když jsme podrobně analyzovali záznam. Igráčci totiž v inkriminovanou noc založili vlastní monarchii! Jak všichni víme, Igráčci jsou tvorové proletářského založení vykonávající převážně dělnické profese. Jejich dobrovolný příklon k feudálnímu zřízení jsme tedy absolutně nedokázali pochopit.“

Vysvětlení se našlo až v podobě Igráčka císaře Viléma, který byl vyroben speciálně pro hlučínskou výstavu. Bývalý monarcha se nejprve vyšvihl do čela odborového svazu Igráčků, odkud už byl jen krůček ke zřízení specifické monarchie. „Dá se říci, že Igráčci sedli německému císaři na lep. Úroveň jejich kritického myšlení asi nebude valná. Naše muzeum bude dění v komunitě postaviček nicméně nadále monitorovat,“ uzavřel Metoděj Chrástecký. Závěrem zbývá dodat, že výstava potrvá do půlky srpna a noční prohlídky se prozatím neplánují.

Fotogalerie

Vypůjčení výstavy